3 tips om veilig te klussen

Geplaatst op: 16 mei 2017

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken tijdens het klussen in en om het huis. Klussen staat dan ook op nummer 3 in de top 10 van brandoorzaken.

Vooral tijdens het solderen, lassen, verf afbranden of dakdekken gaat het regelmatig fout. Maar denk ook aan vluchtige stoffen in combinatie met een vonk van een stopcontact. Of wat denk je van roken tijdens het klussen? Allemaal zaken waarbij je goed moet opletten.

Goed gereedschap

Zorg ervoor dat je gereedschap in goede conditie is voordat je gaat klussen. Kies voor kwaliteit en elektrisch gereedschap dat voorzien is van KEMA-Keurmerk. Dit is een keurmerk dat je vertelt dat het gereedschap veilig is. Eenmaal aangeschaft is het van belang om het gereedschap ook te onderhouden. Let daarbij vooral op beschadigingen van elektriciteitssnoeren.

Stroom eraf

Hoe vaak gebeurt het niet dat je even een lampje wil ophangen. Twee tellen, meer niet. Haal de stroom eraf! Alleen de schakelaar omzetten is niet voldoende. Als de draden verkeerd zijn aangelegd (en dat is vaak het geval!) krijg je alsnog een schok.

Ook als je bij het verven van de muur stopcontacten losdraait, is het verstandig de stroom eraf te halen. Een lik verf op je stopcontact veroorzaakt kortsluiting met vonken en doorgeslagen stoppen tot gevolg.

Opgeruimde werkplek

Veel ongelukken gebeuren tijdens het klussen omdat de werkplek bezaait ligt met spullen. Gereedschap, hout, dozen, ladders, blikken verf of andere materialen liggen soms dwars door elkaar heen, waar door je makkelijk struikelt. Zo’n bezaaide werkplek zorgt dan voor een gevaarlijke val op bijvoorbeeld een stuk hout, een spijker of elektrisch gereedschap.

Een opgeruimde werkplek zorgt er ook voor dat je klus sneller klaar is, omdat je overzicht houdt en niet constant spullen aan het verplaatsen bent. Win-win dus!