Vlam in de pan

Geplaatst op: 7 april 2021

En daar sta je dan met vlammen die uit de pan opstijgen en al tegen de afzuigkap tikken. Je probeert rustig te blijven en te bedenken wat je ook al weer wel en vooral niet moet doen, terwijl de paniek zich van je meester maakt.

Dit artikel is afkomstig van brandweer.nl

Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste; gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Terwijl dat misschien wel je eerste reactie zou zijn. Niet doen dus.

Blijf rustig

  • Draai de warmtebron uit
  • Dek de pan af
  • Zet de afzuigkap uit
  • Laat de pan afgedekt tot deze is afgekoeld

Waarom slaat de vlam in de pan?

Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt. Ook een koekenpan.

Waarom en hoe je de pan moet afdekken

Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.

Laat de pan staan

Ga niet met de pan aan de wandel. Je kunt struikelen of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.