Stap 2: Hang een rookmelder op

De meesten branden ontstaan ’s nachts. Een brand verspreidt zich razendsnel. De snelheid van een brand verrast je misschien wel: in minder dan 5 minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook. Door die rook kan je binnen 3 minuten stikken. Rookmelders kunnen je helpen een brand snel te ontdekken. Alleen zo heb je tijd genoeg om je huis te ontvluchten. Dit kan je leven en dat van je huisgenoten redden.

Wat zijn rookmelders?

Rookmelders zijn apparaten die in staat zijn om rook (en dus brand) in een vroeg stadium te ontdekken. Als een rookmelder rookdeeltjes signaleert, zal deze direct een luid alarmsignaal maken. Een rookmelder houdt dag en nacht de wacht.

Vanaf 2003 worden in nieuwe huizen standaard rookmelders geplaatst. Deze zijn aangesloten op het lichtnet en hebben een back-up batterij voor als de stroom uitvalt. Woon je in een wat ouder huis? Dan kun je de rookmelders ook aansluiten op het lichtnet. Sommige rookmelders zijn voorzien van een batterij die wel 1 jaar meegaat. Er zijn ook rookmelders die beschikken over een batterij die 10 jaar meegaat.

In dit document vind je alle do’s & dont’s over rookmelders.

Onderhoud rookmelder

Maak je rookmelder af en toe schoon door de stofzuiger er even tegenaan te houden. Om er zeker van te zijn dat je rookmelder werkt, kun je hem het best regelmatig testen via de testknop. Een goed moment is de eerste maandag van de maand. We testen dan ook de sirenes buiten; een handig geheugensteuntje.

Neem je bij het testen een foutsignaal of een dubbele piep waar? Stof de rookmelder nog eens af, vervang de batterij of – als je de rookmelder niet meer aan de praat krijgt – vervang de rookmelder.

Rookmelder van de brandweer

Mensen die via een zogeheten ‘woningcheck’ een rookmelder van de brandweer kregen, kunnen bij een foutmelding contact opnemen met de leverancier. Het gaat dan om rookmelders met het kenmerk SA700LLE of het kenmerk FireAngel ST 620. Zijn er problemen met de rookmelder, stuur een mailtje naar e-mailadres [email protected] en vermeld hierbij je postcode en huisnummer. Of bel naar 0800 3 11 11 11. 

Meer weten over rookmelders? Lees het in dit document. Of kijk aan de rechterkant van deze pagina onder het kopje “Hoe zorg ik ervoor dat mijn rookmelder het blijft doen?”

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Er bestaan ook rookmelders die gekoppeld zijn aan een trilplaat en een flitslicht. Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen dan ook tijdig worden gewaarschuwd. Er zijn rookmelders die je kunt aansluiten op je wek- of waarschuwingssysteem. Meer informatie hierover vind je bij het bedrijf Oorakel. Zij geven antwoord op alle vragen over het gehoor, doofheid, slechthorendheid, spraak- taalmoeilijkheden en hoor hulpmiddelen. De dienstverlening van Oorakel is gratis.

www.oorakel.nl

Je kunt van maandag – vrijdag van 9.00 uur – 17.00 uur bellen naar de informatielijn:

Telefoon: 071 52 34 242
Fax:        071 52 34 234
Teksttel.: 071 52 34 244
Beeldtel.: 07152 30 666

Rookmelders en jonge kinderen

Rookmelders waarschuwen snel, maar uit onderzoek naar aanleiding van een grote brand in Derbyshire in Engeland blijkt dat jonge kinderen doorslapen bij bijvoorbeeld harde geluiden, stofzuigen of het per ongeluk afgaan van de rookmelder. Dat gebeurt ook als de rookmelder terecht alarm geeft en je uit huis moet vluchten.

Waar kan ik mijn rookmelder kopen?

Rookmelder-KopenRookmelders kun je bijna in alle bouwmarkten, doe-het-zelf winkels of winkels met huishoudelijk apparatuur en bij installateurs kopen.

Wanneer je een rookmelder koopt, kijk dan altijd of hij het Goedgekeurd Keurmerkinstituut logo heeft en dat je minimaal vijf jaar garantie hebt. Je kunt ook een combimelder aanschaffen. Deze melders alarmeren niet alleen bij rook, maar ook wanneer het koolmonoxidegehalte (CO) in je huis te hoog is.

Waar moet ik mijn rookmelder ophangen?

Rookmelder-waar-ophangenDe beste plek om je rookmelders op te hangen is aan het plafond in de gang waar de meeste (slaap)kamers op uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Heb je meerdere verdiepingen? Hang dan op iedere verdieping een rookmelder.

Kleine woningen met een woonlaag

Bij kleine woningen met één bouwlaag (bungalow of flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats is de gang of hal waar de meeste kamers op uitkomen. Zorg ervoor dat het geluid van de rookmelder in elke slaapkamer te horen is!

Grote woningen of woningen met meer woonlagen

Bij woningen met meerdere woonlagen doe je er verstandig aan op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Bij voorkeur op de slaapverdieping boven de trap tegen het plafond.

Minder geschikte plaatsen

Er zijn ook plaatsen die minder geschikt zijn om een rookmelder op te hangen, omdat hij dan waarschijnlijk vaak ‘vals alarm’ zal veroorzaken.

  • Plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of in de keuken;
  • Bij een ventilatoropening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes door luchtstroming de rookmelder niet bereiken;
  • In de garage. Uitlaatgassen kunnen namelijk ook ongewenst alarm veroorzaken;
  • Dicht bij lampen raakt de rookmelder vervuild door stof. Hang ze minimaal 30 cm van een lamp af.
Is een rookmelder moeilijk te installeren?

Een rookmelder installeren is heel simpel. Je plaatst de batterij in de houder (behalve bij rookmelders met ingebouwde batterij) en monteert de rookmelder aan het plafond.

Hang de rookmelder direct op als je hem koopt! Er zijn een aantal fatale branden bekend waarbij de rookmelder nog in de verpakking in de kast lag…

Hoe zorg ik ervoor dat mijn rookmelder het blijft doen?

Rookmelder-test

Simpel!

  1. Vervang elk jaar de batterijen
    Veel rookmelders werken op batterijen. Het is moeilijk in te schatten hoe lang batterijen precies meegaan. Daarom is het goed je batterijen regelmatig te controleren en te vervangen. Tip: test je rookmelder elke 1e maandag van de maand. Je wordt hier door het luchtalarm automatisch aan herinnerd.
  2. Maak je rookmelder regelmatig schoon
    Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen. Dus stof je rookmelder regelmatig af of gebruik de stofzuiger om de rookmelder schoon te houden. Je kunt je melder ook met een licht vochtige doek afnemen.
  3. Test je rookmelder regelmatig
    Dit doet je door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Test nooit met open vuur! Hoor je het alarm niet? Controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is.

Als de batterij aan vervanging toe is, geeft het apparaat dit vanzelf aan door regelmatig, minimaal 30 dagen lang, af en toe een zacht piepje te geven. Je weet dan dat je meteen de batterijen moet vervangen. Een rookmelder moet 10 jaar meegaan, maar net zoals bij elk ander elektrisch apparaat ‘slijten’ rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum er op staat. Zo niet, dan kun je het beste de aankoopdatum met een stift aan de onderkant van je rookmelder zetten. Dan weet je ongeveer wanneer hij aan vervanging toe is. Controleer bij elke batterijvervanging of dit al nodig is.