Stap 4: Koop een blusdeken

Een blusdeken is gemaakt van onbrandbaar materiaal, dat betekent dat hij gemaakt is van materiaal dat niet of heel erg moeilijk in brand kan vliegen. Je kunt een blusdeken goed gebruiken om een kleine brand te blussen of wanneer iemands kleding in de brand staat. Wanneer je een blusdeken om die persoon heenslaat is het vuur namelijk meteen gedoofd!

Brand groter dan ongeveer een voetbal: niet blussen met een blusdeken

Branden die groter zijn dan ongeveer een voetbal kun je niet doven met een blusdeken. Alarmeer je huisgenoten en verlaat de woning. Bel 112 als je de woning verlaten hebt!

Wat kun je blussen met een blusdeken?

Alle beginnende brandjes tot de grootte van ongeveer een voetbal (behalve een vlam in de (frituur)pan) kun je blussen met een blusdeken.

Wanneer gebruik je een blusdeken?

• Wanneer kleding van een persoon in brand raakt;
• Een beginnende brand bijvoorbeeld door een omgevallen kaars;
• Een beginnende brand in een prullenbak.

Waar ophangen?

Het is belangrijk de blusdeken op een plek in huis te hangen waar iedereen hem weet te vinden, bijvoorbeeld in de keuken. Je kunt een blusdeken kopen bij grote doe-het-zelf zaken of de bouwmarkt.

Let op!

Er worden in Nederland blusdekens verkocht waarmee je GEEN vlam-in-de-pan kunt blussen.Gebruik altijd een blusdeken die goed gecertificeerd is (met de code EN 1869).

Hoe gebruik ik een blusdeken?

blusdekenDe bedoeling van een blusdeken is dat hij over de brandhaard heen kan worden gelegd. Hierbij moet het doek bij de punten worden vastgepakt en om de handen worden gewikkeld. De deken leg je rustig, van je af gericht, op de brandhaard waarbij het de gehele brand dient te bedekken. De brandhaard moet net zo lang bedekt blijven tot het vuur is gedoofd en de hitte is verdwenen. Dit houdt in dat je niet direct het doek moet verwijderen na het afdekken!

Als je een blusdeken gebruikt om brandende kleding op een slachtoffer te doven, dan moet de kleding en het lichaam strak worden gewikkeld in de blusdeken. Let er vooral op dat het vuur niet bij het gezicht kan. Dit kan je het beste doen door de hals strak af te dekken.

Blusdekens kun je maar één keer gebruiken. Heb je een blusdeken gebruikt? Dan moet je een nieuwe aanschaffen. Dit kan je bij de meeste bouwmarkten doen.

Als je lid wordt van de Brandwonden Stichting krijg je 20% korting op een blusdeken in de webshop (www.brandwondenstichting.nl) en je steunt ook nog eens een goed doel!

Vlam in de pan!

vlam-in-de-pan334Een veelvoorkomende oorzaak van een (keuken)brand is de vlam in de pan, vaak veroorzaakt door een oververhitte (frituur)pan. Veel mensen denken dat vlam in de pan alleen kan gebeuren op een gasfornuis. Dat is niet zo. Het kan ook gebeuren op een elektrische kookplaat. Een vlam in de pan ontstaat bijvoorbeeld als de olie of het vet in pan te heet wordt of als het eten ‘droogkookt’ (zo lang heeft gekookt, dat al het vocht eruit is). Als het water waarin je bijvoorbeeld de aardappels kookt helemaal is verdampt, branden de aardappels aan en kunnen zelfs die in brand vliegen. Je kunt ook vlam in de pan krijgen als je vergeet de frituurpan uit te zetten en de pan te heet wordt. Dat heet oververhit.

Hoe voorkom ik vlam in de pan?

  • Blijf altijd in de buurt als je aan het koken bent. Zet de kookpit(ten) even uit als de telefoon gaat of als je onverwacht bezoek krijgt.
  • Houd altijd een passende deksel binnen handbereik.
  • Houd de afzuig- of wasemkap vrij van vet. Dit verkleint namelijk de kans dat bij een vlam in de pan het vuur direct overslaat op de kap.

Wat moet ik doen bij een vlam in de pan?

Blus een vlam in de pan NOOIT met water. Dit veroorzaakt een steekvlam. Ga ook nooit met de pan lopen. Een vlam in de pan of een frituurbrand kun je niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water! Water in heet vet of olie veroorzaakt een grote explosie.

Wat te doen bij een vlam in de (frituur)pan?

  • Bedek (indien mogelijk) je handen of trek ovenhandschoenen aan;
  • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van je af);
  • Zet de warmtebron uit;
  • Zet het fornuis en de afzuigkap uit;
  • Laat de deksel op de pan zitten totdat deze volledig is afgekoeld (minimaal een uur);
  • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.