Wat moet je doen in een noodsituatie?

Geplaatst op: 30 november 2016

Veel Zuid-Hollanders hebben NL-Alert ingesteld op hun mobiele telefoon. Toch heeft nog niet iedereen dit gedaan. Dat is wel raadzaam om te doen. Want met NL-Alert weet je wat je moet doen in geval van een noodsituatie, bijvoorbeeld bij een grote brand of explosiegevaar.

Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12 uur een controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand daarvan kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Eind mei brak een grote brand uit bij een chemisch bedrijf in Vlaardingen. Er kwam veel rook vrij die richting de Oostwijk trok. “Om omwonenden te waarschuwen, besloten we direct NL-Alert in te zetten”, vertelt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “Zo konden we mensen in de regio gericht alarmeren en informeren.” Veel mensen ontvingen het tekstbericht op hun mobiel. In het bericht stond dat alle ramen en deuren moesten worden gesloten en mensen uit de rook moesten blijven.

De woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vindt de gerichte informatieverstrekking één van de sterke punten van NL-Alert. “Met NL-Alert kunnen we mensen in de buurt van een noodsituatie waarschuwen en hen direct laten weten wat zij moeten doen. Bij de brand in Vlaardingen hebben we daarom meteen NL-Alert tekstberichten uitgezonden. Zo hielden we mensen in de directe omgeving op de hoogte van de ontwikkelingen. Toen de brand onder controle was en het gevaar geweken, lieten we dat ook via NL-Alert weten.”

NL-Alert meer dan 130 keer ingezet

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten. Of dat je bij een terroristische aanslag of bij explosiegevaar uit het gebied moet blijven.

NL-Alert is al meer dan 130 keer ingezet. Met name bij grote branden is NL-Alert veelvuldig gebruikt, maar ook bij explosiegevaar en onverwacht noodweer is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te waarschuwen.

Controlebericht op 5 december

Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Aan de hand hiervan kunnen inwoners van Zuid-Holland nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de instelhulp op nl-alert.nl, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.