Om de brandveiligheid binnen de gemeenten in Rotterdam Rijnmond te vergroten zijn er wijkbrandweermannen en vrouwen aangesteld. Hun voornaamste taak is om de (brand)veiligheid in de gemeente te verbeteren bij de bewoners en bewustwording hiervan te vergroten via persoonlijk en laagdrempelig contact. Dit doen zij onder andere door het organiseren van voorlichtingsactiviteiten op scholen en seniorencomplexen. Hierdoor krijgen belangrijke kwetsbare groepen zoals senioren en kinderen volop de gepaste aandacht.

Ouderen kunnen aangeven of ze ook persoonlijk bezoek willen van de wijkbrandweerman of vrouw, om de brandveiligheid in de woning te bespreken tijdens een woningcheck. Er wordt dan, indien nodig, ook gelijk een rookmelder op gehangen. Denk bijvoorbeeld hierbij aan verminderd zelfredzamen in de hoogbouw en aandachtbuurten.

Maar de wijkbrandweerman/vrouw houdt bijvoorbeeld ook een spreekuur in de bibliotheek, bezoekt een wijkcentrum of nodigt ouderen uit op de kazerne voor een lunch, het “Broodje Brandweer”. Een heuse ambassadeur brandveiligheid. Hij is goed zichtbaar in de gemeente op zijn elektrische rode scooter.

Wijkbrandweermannen/-vrouw in Rotterdam-Rijnmond

Barendrecht – Amanda van Kuijk

IJsselmonde – Mike van Kleef

Capelle aan den IJssel – Marlies Star-Middelkoop

Ridderkerk – Martin Bouman

Schiedam – Olof Waltman

Vlaardingen – René Vonk

Lansingerland – Jeffrey Molenaar

Albrandswaard – Jeffrey Jacobs

Prins Alexander – Dirk Vat