Rookmelderplicht 2022

Vanaf 1 juli 2022 moet in alle woningen op elke (woon)verdieping, bij voorkeur in de vluchtroute, een rookmelder hangen. Deze verplichting moet ervoor zorgen dat woningen veiliger worden.

Brand kan iedereen overkomen. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen ontstaan. In 2021 werd de Brandweer voor meer dan 6300 woningbranden ingeschakeld. In totaal waren er in dat jaar 27 fatale woningbranden met 31 slachtoffers. Bij ruim een derde van de fatale woningbranden was geen werkende rookmelder aanwezig in huis.

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Maar als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker. Zo houdt je meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen, want bij een woningbrand heb je door de rook maar drie minuten om het huis uit te vluchten.

Het plaatsen van de melders wordt dus verplicht, maar eigenlijk doe je het voor de veiligheid van jezelf en jouw dierbaren. Weten hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw thuissituatie. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo ben jij klaar voor de nieuwe wet, maar vooral voor een veilige omgeving voor jou en de ander. Rookmelders redden levens!

Belangrijkste regels voor rookmelders in bestaande woningen:

• Op elke woonverdieping moet minimaal één goed werkende rookmelder hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een melder.
• Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een goede werking van de rookmelders, dus ook voor het op tijd vervangen van de batterijen.
• Iedere tien jaar moet de rookmelder worden vervangen.
• Rookmelders hoeft u – in tegenstelling tot rookmelders in nieuwbouwwoningen – niet verplicht te koppelen.
• De rookmelders moeten zijn voorzien van het Europese EN 14604-certificaat.
• Voor appartementen geldt: plaats rookmelders in de woning op de route naar de voordeur en niet op de route tussen de voordeur van de woning en de uitgang van het woongebouw.