Wat is een CIN-Melding?

Door middel van een CIN-melding (Centraal IncidentenNummer) meldt een bedrijf zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 15 minuten, dat er iets is gebeurd waardoor mogelijk de inzet van de hulpdiensten nodig is.

Meer informatie

Volledig archief

januari

Verspreiding van stoffen over het land (Z3) CIN-melding Z3 van Cargill B.V. aan de Welplaatweg in de Botlek. Een tankwagen reed na belading met palmolie het terrein af en lekte palmolie op het bedrijfsterrein en  de openbare weg. De vrachtwagen reed door. Via de beveiligingscamera’s werd achterhaald welke vrachtwagen het betreft, zodat deze gestopt kon worden. De lekkage is gering (20 liter op het bedrijfsterrein en minder dan dat op de openbare weg).
Brand/Broei zonder assistentie brandweer (CIN B2) CIN-melding (B2) van Shell Nederland Raffinaderij B.V., Vondelingenweg 601, Rotterdam. Nabij platform 3 is een houten balk gaan smeulen, doordat deze tegen een (hete) stoomleiding lag. De balk is weggehaald en gedoofd.
Verspreiding van stof via oppervlaktewater (CIN Z2) CIN-melding (Z2) van Euro Tank Terminal, Moezelweg 151, Rotterdam Europoort. Tijdens het op druk zetten van de leiding op het schip Cyrano ten behoeve van het  lossen is er uit een kogelkraan op het manifold op het schip ca 50 liter stookolie vrijgekomen. De olie ligt op het dek en in de haven. De pomp is direct gestopt. De olie wordt opgeruimd. De havendienst is ter plaatse gegaan.
Brand/Broei zonder assistentie brandweer (B2) CIN-melding (B2) van Europees Massaoverslagbedrijf (EMO), Missouriweg 25, Maasvlakte Rotterdam. In een hoop kolen op terrein 6 is broei ontdekt. Door de partij kolen te verdichten is de broei onder controle gebracht.  
Brand/broei zonder assistentie brandweer (CIN B2) CIN-melding (B2) van Koole Tankstorage Botlek Oude Maasweg 6 Botlek Rotterdam. Bij het drogen van nieuwe kitnaden met een brander is een hoeveelheid PUR-schuim in brand gevlogen. Dit is direct geblust door eigen personeel met een aanwezige blusser.
Brand/broei zonder assistentie brandweer (CIN B2) CIN-melding (B2) van E.B.S.Laurenshaven Montrealweg 50 Botlek Rotterdam. In een partij kolen is broei ontdekt. De hotspots zijn uit elkaar geschept waardoor de broei is gestopt.
Verspreiding van stof via land (CIN Z3) CIN-melding (Z3) van Vopak Terminal Chemiehaven Chemiestraat 10 Botlek Rotterdam. Een medewerker reed met een voorpompwagen tegen een andere voorpompwagen aan. Hierdoor is een afsluiter krom gebogen. Er is 3500 liter vrijgekomen aan exxsol DSP 80/110. Het kwam terecht op een vloeistofdichte vloer. De riolering is meteen dicht gezet. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het opgeruimd.
Verspreiding van stoffen over het land (Z3) CIN-melding (Z3)  van Wilmar Oleochemicals, Merseyweg 10, Rotterdam Botlek. Tijdens het opzuigen van stoffen met een vacuümwagen is er een lekkage ontdekt bij een slangkoppeling. De werkzaamheden zijn direct gestopt. In totaal is er minder dan 10 liter product (alcoholen met lange koolstofketens)  weggelekt. Het gemorste product is opgeschept en wordt afgevoerd als gevaarlijk afval.
Verspreiding van stof via land (CIN Z3) CIN-melding (Z3) Koole Tankstorage Pernis B.V. Tijdens het wegrijden van het terrein liet een vrachtwagen een spoor van een vetproduct achter. Door stolling kon het wegdek lokaal glad worden.
Overig (CIN G4) Neele-Vat Logistics B.V., Sonstraat 8, Maasvlakte Rotterdam. Met een heftruck is een IBC (Intermediate Bulk Container) aan de onderkant lek gereden. Hierdoor is binnen de inrichting ongeveer 1.000 liter aan een bijtende organische vloeistof vrijgekomen. Het riool is dichtgezet zodat het product niet in het riool terecht kan komen. De hal waar het incident heeft plaatsgevonden is meteen ontruimd. Het bedrijf is gestart met de opruimwerkzaamheden.
Verspreiding van stof via land (CIN Z3) CIN melding (Z3) van Uniper RoCa, Capelseweg 400, Rotterdam. Door een nog onbekende oorzaak ontstond een lekkage in een warmtenetleiding onder een viaduct bij de A20. Personeel van Uniper en Eneco zijn ter plaatse gegaan om het probleem op te lossen. Het buiten werking stellen van de warmtenetleiding heeft geen gevolgen voor nabij gelegen woningen. Het betreft een voedingsleiding naar tuinders in Lansingerland
Brand/Broei zonder verzoek om assistentie (B2) CIN-melding (B2)  van Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), Missouriweg 25, Rotterdam. In een partij kolen zijn tijdens werkzaamheden rook en vonk verschijnselen geconstateerd. Door de partij kolen te verdichten wordt de zuurstof verdreven en de broei gestopt. Het bedrijf heeft een waterwagen ter plaatse voor het geval deze ingezet moet worden. De partij kolen ligt op redelijke afstand van de partij kolen waar op 3 januari broei in was ontstaan en vormt dus geen extra gevaar. Het bedrijf geeft aan dat dit stankoverlast voor omliggende bedrijven kan veroorzaken.  De meldkamer ontving geen klachten.
Brand/Broei zonder verzoek om assistentie (B2) CIN-melding (B2) van Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), Missouriweg 25,  Rotterdam. Een medewerker constateerde in een partij kolen rook en vonk. Door de partij kolen te verdichten wordt de zuurstof verdreven en de broei gestopt. Het bedrijf geeft aan dat dit stankoverlast voor omliggende bedrijven kan veroorzaken.  De meldkamer heeft op dit moment geen klachten ontvangen.

2019

december

Verspreiding van stoffen door de lucht (G1) CIN-melding  (G1)  Indorama Ventures Europe, Markweg 201, Rotterdam Europoort. Doordat een breekplaat in een leiding kapot ging, kwam azijnzuur vrij. De leiding is ingeblokt en de brandweer draaide de noodkraan dicht.  Daardoor is verdere uitstoot gestopt. Er zijn geen klachten over stankoverlast ingediend. Milieupiket voert verder onderzoek uit.
Brand/Broei/Explosie met verzoek om assistentie (CIN B1) CIN-melding B1 Esso Nederland Raffinaderij, Botlekweg 121 Rotterdam. Eddo meldt rookontwikkeling  in een substation. Brandweer, technisch deskundigen en Chemisch Adviseur zijn ter plaatse het terrein opgegaan. Oorzaak van de rookontwikkeling is een verhoogde temperatuur in de electriciteitskast. De kast is buiten bedrijf gesteld. De betreffende fabriek  draait stabiel,  doordat de stroomvoorziening van een andere kast komt. De schakeling was om 23:56 uur rond. Verdere vindt monitoring plaats. De oorzaak van de verhoogde temperatuur wordt onderzocht, dat zal meer tijd vergen.
Verspreiding van stof via oppervlaktewater (CIN Z2) CIN-melding (Z2) KOOLE STORAGE PERNIS, Vondelingenplaat Rotterdam Vannacht was er een overloper van palmoliecrude op het schip de CHAMPION TRADER. De olie bleef op het dek en liep niet de haven in. Tijdens het schoonmaakproces aan dek van het schip is een slang los geschoten waardoor er ongeveer 100 liter Palmoliecrude in de haven terecht kwam.
Verspreiding van stof via land (CIN Z3) CIN-melding (Z3) Shell Nederland Raffinaderij, Vondelingenweg 601, Vondelingenplaat Rotterdam Bij een crude (ruwe aardolie) destillatie is sprake geweest van een lekkage van naftamine (H2S houdende nafta) uit een kijkglas van een vat. Omdat de lekkage niet direct (ingeblokt) gestopt kon worden is deze installatie met behulp van een noodstop uit bedrijf genomen. Als gevolg hiervan is de installatie van druk gelaten, waarbij de fakkel is aangesproken op de oostzijde van het terrein. Daarnaast is het gelekte product onder schuim gezet om ontsteking te voorkomen. Daarna kon de lekkage ingeblokt en gestopt worden. Naar schatting is er zo’n 100 liter product gelekt dat via een roostervloer op de 1e verdieping op de (klinker)bestrating is gelekt. Het gelekte product en het schuim is weg gespoten naar het oliehoudende riool. Het bedrijf zal een onderzoek doen naar de eventuele vervuiling in de grond en indien nodig saneren. Inmiddels is eer geen sprake meer van een fakkel.
Overig (CIN Z4) CIN-melding (Z4) Cabot Corporation, Botlekstraat 2, Botlek Rotterdam Tijdens schoonmaakwerkzaamheden in een opslagtank is een medewerker gewond geraakt. Het slachtoffer is door collega’s uit de tank gehaald. Hij is verder behandeld door ambulancepersoneel.
Brand/broei zonder assistentie brandweer (CIN B2) CIN-melding (B2) Esso Nederland Raffinaderij, Botlekweg 121, Botlek Rotterdam In een container met lappen en isolatie ontstond broei. De container is vol water gezet om de broei te doven.
Brand/broei zonder assistentie brandweer (CIN B2) CIN-melding (B2) Europees Massagoed Overslag EMO, Missouriweg 25, Maasvlakte Rotterdam In een partij kolen zijn een aantal hotspots aangetroffen. De partij wordt verdicht om de vuurverschijnselen te verminderen. Er is geen onderzoek ingesteld door het milieupiket.