De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ondersteunt bij de opvang van 2.000 Oekraïense vluchtelingen in de regio. Samen met onder andere de gemeenten kijken we waar binnen onze regio opvang mogelijk is. Daarnaast kijken we ook naar de inzet van particulieren: mensen die zelf een woonruimte beschikbaar hebben om vluchtelingen (tijdelijk) op te vangen.

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Translate this page

Staat jouw vraag er niet bij?

Dan kan er op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 gebeld worden naar

088 877 90 03

Opvang vluchtelingen in regio Rotterdam-Rijnmond

Waarom opvang in de regio?

Het Rijk heeft aan alle Veiligheidsregio’s in Nederland (25) verzocht om opvang voor te bereiden voor in eerste instantie 1.000 vluchtelingen en 1.000 additioneel. Dit als aanvulling op de 2.000 opvangplaatsen die er reeds zijn in Ede, Amsterdam, Den Haag en Zaanstad. Regio Rotterdam-Rijnmond zorgt voor 2.000 opvangplekken, waarvan 1.000 in de gemeente Rotterdam.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

In eerste instantie wordt rekening gehouden met 25.000 vluchtelingen, waarvan er 1.000 in de regio Rotterdam-Rijnmond worden opgevangen. De regio bereidt zich voor op 2.000 opvangplaatsen.

Is er sprake van een verdeelsleutel over alle gemeenten?

Iedere gemeente zal haar steentje bijdragen. Er vindt op dit moment een inventarisatie plaats wat gemeenten kunnen aanbieden.

Hoe lang worden vluchtelingen opgevangen?

Gelet op de onzekere situatie is dit nog niet duidelijk en hangt het af van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Naar wat voor soort opvang is de gemeente vooral op zoek?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimten is welkom, zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven.

Heb jij één of meerdere opvangplekken beschikbaar? Meld je dan aan bij Takecarebnb. Gemeenten werken hier sinds kort mee samen. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt.

Ben je een bedrijf, organisatie of instelling met plek voor een groter aantal vluchtelingen? Meld het via dit formulier. Er wordt door de gemeente contact met je opgenomen om de mogelijkheden te bespreken.

Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?

Zorg aan Oekraïense vluchtelingen wordt vergoed. Dit gebeurt op basis van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Oekraiense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland.

Ik vang zelf (een) vluchteling(en) op. Waar moet ik rekening mee houden?

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Zij zijn dagelijks tussen 09:00 en 19:00 telefonisch te bereiken op +31 (0) 20 300 7000.

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op. Waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Er wordt gewerkt aan een eenduidige registratie van Oekraïners in Nederland via de Basis Registratie Personen (BRP). Per gemeente wordt bepaald hoe deze registratie eruit komt te zien.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP | Nieuwsbericht | Rijksdienst voor Identiteitsgegeven (RVIG.nl).

Ik heb al eerder aan de gemeente of de Veiligheidsregio Rijnmond (VRR) doorgegeven dat ik woonruimte heb voor vluchtelingen. Wat moet ik doen?

Inmiddels is bekend geworden dat TakeCarebnb de matching tussen woonruimten en vluchtelingen gaat verzorgen. Heeft u zich aangemeld bij de Veiligheidsregio? Dan hoeft u nog even niets te doen. Zodra er meer bekend is, laten we het u weten.

Wat moet ik doen als vluchtelingen vragen waar ze terecht kunnen voor opvang?

Het kan gebeuren dat je op straat of op het station vluchtelingen tegenkomt die vragen waar ze terecht kunnen voor opvang.

In Rotterdam kunnen vluchtelingen zich voor tijdelijke opvang melden bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1. Vandaar uit gaan zij naar andere opvanglocaties in Rotterdam of in andere gemeenten in de regio. Op vertoon van het Oekraïense paspoort kunnen vluchtelingen gratis reizen met het openbaar vervoer.

Voor hulp kan er contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied?

Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen. De Rijksoverheid is bezig met regelingen voor Oekraïense vluchtelingen over leefgeld, verzekeringen, enzovoort. Zodra hier meer over bekend is laten wij dat weten.

Kan ik (als dat nodig is eerder) stoppen met het aanbieden van woonruimte?

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Neem contact op met uw gemeente als de opvang niet meer gaat.

Via het regionale coördinatiecentrum aan de Max Euwelaan wordt dan gezocht naar een passende andere opvangplaats in de regio of daarbuiten.

Aan de rechterkant van deze pagina vindt u alle Oekraïne-informatiepagina’s per gemeente.

Hoe communiceer ik met vluchtelingen uit Oekraïne?

Google Translate is erg gebruiksvriendelijk. Ook is er een communicatiekaart opgesteld voor basiswoorden Nederlands – Oekraïens. Deze is hier te downloaden:

Wilt u een tolk inschakelen? Dan kunt u kijken op deze website:

Hoeveel opvangplekken zijn er op dit moment beschikbaar in de regio?

Alle bedden in de gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn op dit moment bezet. Zodra vluchtelingen zich in de regio Rotterdam-Rijnmond melden wordt voor hen, in samenwerking met het Landelijk Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS), een opvangplek elders in het land gezocht.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeentes zetten de zoektocht naar langdurige opvangplekken in de regio voort.

Voor Oekraïense vluchtelingen

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb een verblijfsplek nodig. Waar kan ik terecht?

Bent u in Rotterdam aangekomen? Dan kunt u zich in Rotterdam melden bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1. Op vertoon van uw Oekraïens paspoort kunt u binnen 24 uur gratis reizen met het openbaar vervoer. U kunt een twee-uurs-vervoersbewijs ophalen bij het RET Servicepunt. Vanuit de Wielerwaal wordt u zo snel mogelijk naar een andere opvanglocatie gebracht.

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Dit nummer is zowel telefonisch als via WhatsApp beschikbaar voor praktische vragen. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels.  +31 6 48 15 80 53.

Daarnaast hebben verschillende hulporganisaties hebben hun krachten gebundeld op de website Refugeehelp.com. Op deze verzamelwebsite kunnen Nederlandse (particulieren) en Oekraïners terecht voor informatie.

Ik heb (met spoed) medische hulp nodig, maar ben niet verzekerd. Wat moet ik doen?

Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Rijndam Revalidatie en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het Oogziekenhuis Rotterdam en Spijkenisse Medisch Centrum beschikken niet over een spoedeisendehulp afdeling.

Hoe kan ik mij registreren in Nederland?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben bij bijvoorbeeld een gastgezin, familie, of vrienden.

Verblijft u op dit moment in een hotel, boot of een van de andere gemeentelijke opvanglocaties? Dan hoeft u niks te doen. De gemeente komt langs om uw registratie in orde te maken.

Er wordt gewerkt aan een eenduidige registratie van Oekraïners in Nederland via de Basis Registratie Personen (BRP). Per gemeente wordt bepaald hoe deze registratie eruit komt te zien.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP | Nieuwsbericht | Rijksdienst voor Identiteitsgegeven (RVIG.nl).

Kan ik van de gemeente/het Rijk geld krijgen voor mijn verblijf in Rotterdam?

Er is vanuit de Rijksoverheid in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Alle informatie over leefgeld is te vinden op deze website van de Rijksoverheid.

Kan ik gratis gebruik maken van het openbaar vervoer?

Het gratis reizen met het ov in Nederland is hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het gaat dan niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder. Het gratis reizen is niet bedoeld voor een dagje uit of vervoer naar een onderwijsinstelling. Zodra de vluchtelingen eenmaal zijn ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebben gekregen over een dagvergoeding, kunnen zij op reguliere manier gebruik maken van het ov in Nederland.

Hoe lang mag ik blijven?

U kunt visumvrij door Europa (en dus ook naar Nederland) reizen dankzij een verdrag met de Europese Unie. Met een biometrisch paspoort mag u 90 dagen in ons land verblijven. Daarnaast is het mogelijk om een visum kort verblijf voor 90 dagen aan te vragen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over uw verblijfsrecht.

Kan ik zelf mijn verblijfplaats kiezen?

Als u zich meldt voor opvang, kijkt de gemeente waar er plek is voor u is. U kunt dan niet zelf kiezen. Uiteraard kunt u ook zelfstandig uw opvang regelen.

Kan ik in Nederland werken?

Ja, vanaf 1 april mogen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland werken. Hiervoor hoeft er geen werkvergunning aangevraagd te worden door de werkgever.

Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl.

Wanneer kunnen mijn kinderen naar school of de kinderopvang?

Gemeentes zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van onderwijs voor kinderen uit Oekraïne. Op de website van de desbetreffende gemeente is hierover meer informatie te vinden.

Daarnaast is in Rotterdam De Oekraïense School aan de Grift 30 is open sinds donderdag 14 april. Het is een tijdelijke onderwijslocatie voor Oekraïense kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Op de school kunnen ze hun Oekraïense schooljaar (tot 9 juli) afmaken in hun moedertaal met docenten uit hun thuisland. De online lessen zijn via de Oekraïense Ambassade en Ministerie van Onderwijs Oekraïne geregeld. De kinderen komen in klassen van ongeveer 15 leerlingen per groep.

De lessen beginnen om 9.00 uur en duren tot 14.00 uur.

Waar vind ik meer informatie over veilig reizen?

Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een aantal punten. Deze zijn hier te lezen:

Medische vragen 

Ik heb (met spoed) medische hulp nodig, maar ben niet verzekerd. Wat moet ik doen?

Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Rijndam Revalidatie en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het Oogziekenhuis Rotterdam en Spijkenisse Medisch Centrum beschikken niet over een spoedeisendehulp afdeling.

Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?

Zorg aan Oekraïense vluchtelingen wordt vergoed. Dit gebeurt op basis van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Oekraiense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland.

Waar vind ik antwoord op medische vragen?

De GGD heeft een informatiepagina opgesteld voor burgers, gastgezinnen en Oekraïners.

GGD Rotterdam-Rijnmond | Opvang vluchtelingen uit Oekraïne (ggdrotterdamrijnmond.nl)

Overige vragen

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen en dat er allerlei verschillende vragen zijn. Staat jouw vraag er niet bij en heeft deze betrekking op de regio Rotterdam-Rijnmond? Dan kan er op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 gebeld worden naar 088 8779003. Of stuur een e-mail naar [email protected]

De situatie in Oost-Europa roept ook vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit. Lees hieronder de antwoorden op de drie meest gestelde vragen:

Wanneer moet ik jodiumtabletten innemen?

Het innemen van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer een lozing met radioactief jodium uit de kerncentrale plaatsvindt. En als u in de buurt bent van de reactor, waardoor de radioactieve wolk naar u toe komt.

Jodiumtabletten hebben uitsluitend een beschermende werking wanneer deze op het juiste moment worden ingenomen. Neem de tablet daarom nooit in op eigen initiatief, maar alleen na instructie vanuit de overheid.

Dit advies krijgt u via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (crisis.nl) en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

Zijn er in Nederland openbare schuilkelders?

Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid. Lees hier wat je moet doen als de sirene gaat en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

Hoe kan ik me voorbereiden op een cyberaanval?

Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid.

Meer informatie is te vinden op de website  www.crisis.nl