De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond coördineert en ondersteunt bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De opvang vindt plaats in de verschillende gemeentes in de regio. Heb je vragen over de opvang, neem dan contact op met de betreffende gemeente.

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Opvang vluchtelingen in regio Rotterdam-Rijnmond

Waarom opvang in de regio?

Het Rijk heeft aan alle veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om opvang voor te bereiden voor in totaal 75.000 Oekraïense vluchtelingen, minimaal 2000 per regio. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vangt in gemeentelijke opvangplekken eind 2022 ruim 3200 vluchtelingen op.  

Hoe lang worden vluchtelingen opgevangen?

Gelet op de onzekere situatie is dit nog niet duidelijk en hangt het af van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Hoeveel opvangplekken zijn er op dit moment beschikbaar in de regio?

Het aantal beschikbare bedden in de gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne is op dit moment zeer schaars. Zodra vluchtelingen zich bij een gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond melden wordt voor hen, vanuit een centrale coördinatiepunt in de regio, een opvangplek gezocht. We zoeken een plek in de regio of elders in het land.  

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de gemeentes zetten de zoektocht naar langdurige opvangplekken in de regio voort. 

Op deze pagina zie je een actueel beeld van hoeveel Oekraïense vluchtelingen er in Rotterdam-Rijnmond verblijven. 

Ik heb slaapplaatsen beschikbaar, wat kan ik doen?

Heb jij één of meerdere opvangplekken beschikbaar? Meld je dan aan bij Takecarebnb. Gemeenten werken hier mee samen. Bij deze organisatie kun je woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met je op voor een screening. Als de woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij je matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat je gescreend wordt.

Ben je een bedrijf, organisatie of instelling met plek voor een groter aantal vluchtelingen? Meld het via dit formulier. Er wordt door de gemeente contact met je opgenomen om de mogelijkheden te bespreken.

Ik vang zelf (een) vluchteling(en) op. Waar moet ik rekening mee houden?

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Zij zijn dagelijks tussen 09:00 en 19:00 telefonisch te bereiken op +31 (0) 20 300 7000.

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op. Waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Wat moet ik doen als vluchtelingen vragen waar ze terecht kunnen voor opvang?

Het kan gebeuren dat je op straat of op het station vluchtelingen tegenkomt die vragen waar ze terecht kunnen voor opvang. Dan je kunt ze doorverwijzen naar het regionaal coördinatiepunt aan de Marten Meesweg 141B 3068 AV Rotterdam  

Voor hulp kan er contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900-8844.  

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied?

Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen. Wel zijn is er een leefgeldregeling voor Oekraïense vluchtelingen die zijn ingeschreven bij een gemeente.

Kan ik (als dat nodig is eerder) stoppen met het aanbieden van woonruimte?

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. Je kunt hier met jouw gasten goede afspraken over maken. Neem contact op met je gemeente als de opvang niet meer gaat.

Via het regionale coördinatiecentrum aan de Max Euwelaan wordt dan gezocht naar een passende andere opvangplaats in de regio of daarbuiten.

Elders op deze pagina vind je alle Oekraïne-informatiepagina’s per gemeente.

Hoe communiceer ik met vluchtelingen uit Oekraïne?

Google Translate is erg gebruiksvriendelijk. Ook is er een communicatiekaart opgesteld voor basiswoorden Nederlands – Oekraïens. Deze is hier te downloaden:

Wilt je een tolk inschakelen? Dan kun je kijken op deze website:

Ik kan geen opvang regelen, maar wel activiteiten regelen, kleding doneren of iets anders organiseren. Bij wie kan ik daarvoor terecht?

Verschillende hulporganisaties hebben hun krachten gebundeld. Kijk op de pagina Hulp aan Oekraïners bij welke organisaties je terecht kunt met aanbod van hulp, geld of initiatieven.

Waarom moeten de vluchtelingen een verblijfssticker in hun paspoort laten zetten?

Met een verblijfssticker kunnen Oekraïense vluchtelingen aantonen dat zij in Nederland mogen verblijven en werken zolang de Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming van kracht is. Ook krijgen zij hiermee toegang tot onder meer medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt, zonder dat een asielprocedure moet starten of er een verblijfsvergunning moet worden aangevraagd. De sticker wordt door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) in het paspoort geplakt.   

Vanaf 31 oktober is het bewijs van verblijf verplicht. 

Je kunt hier een afspraak maken bij de IND voor een verblijfssticker: Oekraïne: afspraak ophalen bewijs van verblijf | IND 

Mag ik Oekraïense vluchtelingen in loondienst nemen?

Oekraïense vluchtelingen mogen werken in Nederland. Werkgevers moeten wel vóór de indiensttreding van de vluchteling hiervan melding maken bij UWV. De vluchteling moet de juiste papieren (een verblijfssticker in het paspoort) bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben die hun status als tijdelijk ontheemd bevestigd.   

Voor Oekraïense vluchtelingen

Kijk voor vragen over opvang vooral op de website van de gemeente waar je verblijft. Je vindt links naar de gemeentewebsites elders op deze webpagina. Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb een verblijfsplek nodig. Waar kan ik terecht?

Het aantal beschikbare opvangbedden in de regio Rotterdam-Rijnmond is zeer schaars. Je kunt je melden bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam, waar voor je wordt gezocht naar een opvangplek in de regio of elders in Nederland. 

Hoe kan ik mij registreren in Nederland?

Verblijf je op dit moment in een hotel, boot of een van de andere gemeentelijke opvanglocaties? Dan hoef je niets te doen. De gemeente komt langs om je registratie in orde te maken.

Heb je zelf opvang geregeld, bijvoorbeeld bij een gastgezin, familie of vrienden? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft om je in te schrijven. Op deze pagina staan links naar webpagina’s van alle gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Kan ik van de gemeente/het Rijk geld krijgen voor mijn verblijf in de regio Rotterdam-Rijnmond?

Als je bent ingeschreven bij een gemeente en in een gemeentelijke opvanglocatie of een gastgezin verblijft, kun je elke maand leefgeld krijgen. Je ontvangt van je gemeente een uitnodiging om een speciale bankpas op te halen waar het leefgeld op wordt gestort.

Neem contact op met de gemeente waar je verblijft voor de inschrijving en verdere vragen.

Hoe lang mag ik blijven?

Je kunt visumvrij door Europa en Nederland reizen dankzij een verdrag met de Europese unie. Met een biometrisch paspoort mag je minimaal 1 jaar in Nederland verblijven. Meer informatie hierover:

Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne | Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Kan ik zelf mijn verblijfplaats kiezen?

Als je voor opvang aanmeldt, wordt gekeken waar een plek vrij is. Je kunt helaas niet zelf kiezen waar en in welke gemeente je wordt opgevangen. Op dit moment zijn de beschikbare bedden in de opvanglocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zeer schaars, daarom wordt ook gezocht naar vrije plekken elders in het land. 

Je kunt ook zelf opvang regelen. Eventuele kosten zijn dan voor eigen rekening. 

Waarom moet ik een verblijfssticker in mijn paspoort aanvragen?

Met een verblijfssticker kunnen Oekraïense vluchtelingen aantonen dat zij in Nederland mogen verblijven en werken zolang de Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming van kracht is. Ook krijg je hiermee toegang tot onder meer medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt, zonder dat je een asielprocedure moeten starten of een verblijfsvergunning moeten aanvragen. De sticker wordt door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) in het paspoort geplakt.  

Vanaf 31 oktober is het bewijs van verblijf verplicht.  

Je kunt hier een afspraak maken bij de IND voor een verblijfssticker: Oekraïne: afspraak ophalen bewijs van verblijf | IND

Kan ik in Nederland werken?

Ja, vanaf 1 april 2022 mogen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland werken. Hiervoor hoeft er geen werkvergunning aangevraagd te worden door de werkgever. De werkgever heeft wel een meldplicht. 

Vluchtelingen hebben een bewijs van verblijf nodig om te kunnen weken. Die krijgen ze van de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) nadat ze zich inschrijven bij de gemeente en voldoen aan de voorwaarden.  

Lees meer over werk voor vluchtelingen op Rijksoverheid.nl. 

Kunnen mijn kinderen naar school of de kinderopvang?

De gemeenten in de regio zijn verantwoordelijk voor het organiseren van onderwijs voor kinderen uit Oekraïne. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft. Elders op deze pagina vind je links naar de websites van de gemeenten in de regio.

Ik heb een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, kan ik me registeren in Nederland?

Zogezegde derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne vallen vanaf 19 juli niet meer binnen de Europese richtlijn tijdelijke bescherming. Deze groep kan met behulp van de IND en Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) uiteindelijk terug naar het land van herkomst of een asielprocedure in. 

 Hier geldt een aantal uitzonderingen op zoals de Internationale Beschermde Status of gelijkwaardige nationale bescherming, derdelanders die voor 19 juli 2022 ingeschreven stonden in de BRP en derdelanders met een permanente verblijfsvergunning. Ook gelden er uitzonderingen in het kader van gezinshereniging.  

Mensen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning niet langer recht op gemeentelijke opvang | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl 

Medische zorgvragen

Ik heb (met spoed) medische hulp nodig. Wat moet ik doen?

Verblijf je in een gemeentelijke opvanglocatie?
Neem dan contact op met jouw locatiemanager. Hij of zij zal je verwijzen naar een arts.

Hoe werkt de zorg in Nederland?
In Nederland werkt het zorgsysteem anders dan in Oekraïne. Bekijk deze video’s om meer te weten te komen wat je moet doen als je zorg nodig hebt.

Voor spoedeisende hulp kun je terecht bij verschillende ziekenhuizen in de regio. Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Rijndam Revalidatie en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Het Oogziekenhuis Rotterdam en Spijkenisse Medisch Centrum beschikken niet over een spoedeisende hulp afdeling.

Verzekering

De medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen wordt vergoed via een subsidieregeling. De zorgverlener kan de medische kosten declareren. Meer informatie over zorg en zorgkosten vind je op https://www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian/

Zijn vluchtelingen verzekerd tegen medische kosten?

Per 1 juli 2022 treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. De zorgverlener kan de vergoeding van medische zorg declareren.

Meer informatie over deze regeling vind je op https://www.refugeehelp.nl/nl/get-help/health-care/health-insurance

Waar vind ik antwoord op medische vragen?

De GGD heeft een informatiepagina opgesteld voor burgers, gastgezinnen en Oekraïners: https://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/advies-hulp/vluchtelingen-oekraine/

Ook kun je contact opnemen met het Rode Kruis. Stuur je vraag in een whatsappbericht naar +31648158053 met jouw naam en telefoonnummer. Het Rode Kruis geeft in je eigen taal antwoord.

Overige vragen

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog in Oekraïne en dat er verschillende vragen zijn. Staat jouw vraag er niet bij en heeft deze betrekking op de regio Rotterdam-Rijnmond? Dan kun je op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 bellen met 088 8779003. Of stuur een e-mail naar [email protected].

De situatie in Oost-Europa roept ook vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit. Kijk voor meer informatie daarover op de pagina Veiligheid in onze regio.

Translate this page

Staat jouw vraag er niet bij?

Dan kan er op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 gebeld worden naar

088 877 90 03