Stap 5: Radio op batterijen

Zorg voor een radio op batterijen. Bij een incident is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Ook als de stroom is uitgevallen. Zorg daarom voor een radio op batterijen en stem deze standaard af op Radio Rijnmond (etherfrequentie 93.4 FM). Dit is in de regio Rotterdam-Rijnmond de officiële calamiteitenzender.

De calamiteitenzender

logo_rtvrijnmond_93.4fmRTV Rijnmond is in de regio Rotterdam-Rijnmond de officiële calamiteitenzender. Via RTV Rijnmond hoor je wat er precies aan de hand is en wat je moet doen. Luister naar Radio Rijnmond, kijk naar TV Rijnmond of ga naar www.rijnmond.nl ofwww.rijnmondveilig.nl.

De gemeente kan voor het geven van informatie tijdens een incident ook gebruik maken van de gemeentelijke website en de landelijke crisiswebsite, www.crisis.nl. Als er een speciaal informatienummer wordt opengesteld, zal dit telefoonnummer worden bekendgemaakt via RTV Rijnmond. Bij een landelijke ramp of crisis wordt de publieke omroep/Nederland 1 ingezet als nationale calamiteitenzender. De etherfrequentie van Radio Rijnmond is 93.4 FM De kabelfrequenties van Radio Rijnmond in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn als volgt:

Albrandswaard 102.9
Barendrecht 96.1
Bergschenhoek 102.9
Berkel en Rodenrijs 96.1
Bleiswijk 96.1
Bernisse 96.1
Capelle aan den IJssel 102.9
Dirksland 96.1
Goedereede 96.1
Krimpen aan den IJssel 93.6
Maassluis 102.9
Middelharnis 96.1
Oostflakkee 96.1
Ridderkerk 96.1
Rotterdam 96.1
Schiedam 96.1
Spijkenisse 96.1
Voorne aan Zee 96.1
Vlaardingen 96.1

De kabelfrequentie wordt door kabelmaatschappijen bepaald en kan buiten de invloed van RTV Rijnmond om wijzigen.

Zorg voor een noodvoorraad

checklist_noodvoorraadAls je tijdens een incident een paar dagen je huis niet kunt verlaten is het handig om een noodvoorraad in huis te hebben. Ook bij uitval van gas, water of stroom, een ongeval met gevaarlijke stoffen of extreem weer komt een noodvoorraad of noodpakket goed van pas.

Wat is een noodpakket en wat zit erin? Lees het hier.