Veilig koken tijdens de feestdagen

Geplaatst op: 23 december 2021

December is inmiddels in volle gang! Cadeautjes zijn gekocht, het huis is versierd en de kerstboom staat. Maar naast cadeautjes en gezelligheid, staan de feestdagen natuurlijk ook in het teken van eten! Een populaire bezigheid tijdens de feestdagen is gourmetten of fonduen – en beiden brengen risico’s met zich mee. Het is daarom goed om weer eens stil te staan bij de vraag: hoe kan ik veilig koken tijdens de feestdagen? Onderstaande vragen en antwoorden helpen daarbij!

 Waar moet ik aan denken voordat ik een gourmet- of fonduestel gebruik?

  • Kies de juiste pan uit. Gebruik geen pannen van aardewerk om te fonduen. Die zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur.
  • Houd brandbaar materiaal weg bij gourmetstel. Zorg dat het toestel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat en er geen brandbare materialen in de buurt zijn.
  • Gebruik dus liever geen tafelkleed, zeker met (kleine) kinderen in de buurt.
  • Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passende deksel in de buurt om snel te kunnen reageren.

Waarmee maak ik een gourmet- of fonduestel aan?

  • Wees voorzichtig met spiritus. Spiritus is bijzonder brandbaar en giftig. (Bij)vullen van de branders moet buiten plaatsvinden, nooit aan tafel. Dit moet met de grootste zorg gebeuren, dus moet degene die dit gaat doen nuchter blijven.
  • Gebruik liever een gel brander. 

Waar moet ik op letten tijdens het gebruik van een gourmet- of fonduestel?

  • Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet-brandbaar onderblad met opstaande randen, zoals een dienblad, staat. Zo wordt de tafel niet te heet en vang je gemorste olie op.
  • Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel.
  • Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loop je een groot risico op brandwonden.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van elektriciteit of verlengsnoeren?

  • Gebruik een voldoende dik verlengsnoer. Een te dun snoer kan te warm worden en tot brand leiden.
  • Hoe weet je of het snoer dik genoeg is? Kijk op het typeplaatje van het gourmetstel en eventuele andere apparaten die je wilt aansluiten. Daarop staat het vermogen in Watts (het getal met de letter W erachter). Op een snoer, stekker en/of stekkerdoos staat meestal aantal ampères en het aantal volt aangegeven – bijvoorbeeld ~16A 250V. Het maximale wattage bereken je met de formule: Aantal watt = aantal ampères x aantal volt Bijvoorbeeld: 16 x 250 = 4000 W . Het totale aantal watt van alle aangesloten apparaten bij elkaar opgeteld mag niet boven deze maximale waarde uit komen. Het liefst houd je dit daar zelfs ver onder.
  • Gebruik je een kabelhaspel? Rol deze dan altijd helemaal af. Doe je dat niet, dan kan het snoer te warm worden en brand veroorzaken.
  • Leg de snoeren veilig neer. Zorg dat niemand achter een snoer kan blijven haken en zo kan struikelen en/of het hele gourmetstel van tafel kan trekken. Het kan helpen om het apparaat zo dicht mogelijk bij het stopcontact te plaatsen. Leg de snoeren uit de loop en/of dek ze af en/of maak ze ergens aan vast.