Coördinatierol opvang Oekraïense ontheemden overgedragen aan gemeenten

Geplaatst op: 29 februari 2024

Sinds de Russische invasie in Oekraïne begin 2022 en de vluchtelingenstroom die daarop volgde, heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne gecoördineerd voor de regio.

Samen met de dertien regiogemeenten en andere partners werd in korte tijd een groot aantal opvangplekken gerealiseerd in gemeentelijke opvanglocaties, maar ook thuis bij inwoners van Rotterdam-Rijnmond. Een bijzondere opvanglocatie is de nieuwe wijk Mrija in Vlaardingen, die vanuit nauwe regionale samenwerking tot stand is gekomen, waar ruim 1.000 Oekraïners wonen.

Per 1 januari 2024 heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de coördinerende taken voor de opvang van Oekraïners overgedragen aan de Regionale Regietafel Rotterdam-Rijnmond. Aan deze tafel maken de dertien verantwoordelijke bestuurders van de regiogemeenten afspraken over spreiding van asielzoekers en statushouders binnen de regio, en sinds 1 januari 2024 ook voor Oekraïense ontheemden.

Lees het Eindverslag Opvang hier: VRR Eindverslag Opvang Januari 2024(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)

Foto: Arnoud Verheij // Gemeente Rotterdam