Drukke jaarwisseling voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Geplaatst op: 1 januari 2015

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft zich maximaal ingezet gedurende de jaarwisseling. Brandweer, meldkamer- en ambulancepersoneel leverden een grote inspanning om de drukke jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarbij werd intensief samengewerkt met de politie en toezichthouders van de Rijnmondgemeenten.

Van 31 december 0.00 uur tot 1 januari 08.00 uur rukten brandweer en ambulance 1211 keer uit.

Brandweer

De brandweer rukte totaal 828 keer uit. In 42 gevallen rukte men uit voor een mogelijke brand in gebouw- en/of woning. Daarnaast rukte men 445 keer uit voor container- en andere buitenbranden. Ook waren er 27 autobranden.

Rond  00.30 uur brak brand uit in een appartement in een flatgebouw aan de Purmerhoek in Capelle aan den IJssel. De brandweer wist het vuur snel te doven en kon korte tijd later het sein brand meester geven.  Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Korte tijd later werd brand geconstateerd in een aantal sloopauto’s op een autosloperij aan de Moerbeigaarde in Hellevoetsluis. Het aantal brandende sloopauto’s liep uiteindelijk op tot ongeveer dertig. De aanwezige brandweer wist binnen korte tijd de brand onder controle te krijgen en daarna te doven.

Omstreeks 01.30 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Anthonette Kuijlstraat in Rotterdam-Prinsenland. Met groot materieel werd de brand bestreden. De bedrijfsunit waar de brand begon is volledig verwoest, de naast- en achtergelegen units raakten beschadigd. Daarnaast liepen ook een onbekend aantal units rook en waterschade op. De oorzaak van de brand is onbekend. Tegen 05.30 uur brak door nog onbekende oorzaak brand uit in een loods aan het Spuikolk in Dirksland. De brandweer is met groot materieel aanwezig om overslag naar andere gebouwen te voorkomen. Verdere gegevens zijn niet bekend.

Ambulance

De ambulance werd 383 keer ingezet. De beschikbare ambulances in de regio zijn de hele nacht druk bezig geweest om patiënten met uiteenlopende letsels naar diverse ziekenhuizen te vervoeren. Onder de gewonden waren ook 14 vuurwerkslachtoffers.

Helaas heeft de veiligheidsregio ook dit jaar moeten constateren dat het de hulpverleners op sommige plaatsen moeilijk werd gemaakt om hun werk uit te voeren. In totaal zijn er 4 meldingen van agressie tegen hulpverleners bij de VRR geregistreerd.

Goed voorbereid

Evenals voorgaande jaren heeft de veiligheidsregio zich goed voorbereid op de jaarwisseling. Zo was er maximale inzet van het personeel en ook werden extra voertuigen ingezet. Er werd gewerkt met

zogenaamde Multi Surveillance Teams [MST’s] van brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig was en of er veilig kon worden opgetreden door de hulpverleners. Ook werd gewerkt met decentrale meldkamers. De centrale meldkamer in het WPC handelde de prioriteitsmeldingen af.

Deel dit bericht