Veilig het water in

Geplaatst op: 13 augustus 2021

De zomer is in volle gang en ook dit jaar zullen veel Nederlanders vakantie in eigen land gaan vieren. Zo merken ze ook op Hoek van Holland, waar de stranden weer vol liggen. Elk jaar komen er in het water mensen in de problemen omdat ze onvoldoende op hun eigen veiligheid letten of omdat anderen hen niet goed in de gaten houden. Wat moet je doen als je in het water in de problemen komt? En wat moet je doen als een ander in de problemen komt? Gebruik de volgende tips!

Eigen veiligheid

Al voordat je het water instapt zijn er een paar dingen die je kunt doen. Gebruik daarbij de volgende zes tips:

  1. Wees voorbereid op koud water

Water uit een meer of de zee is vaak kouder dan je denkt. Deze kou kan je in levensgevaarlijke problemen brengen, omdat je hierdoor kramp kunt krijgen – waardoor zwemmen niet meer mogelijk wordt.

  1. Wees voorbereid op stroming

Stroming in water kan heel sterk zijn. Als je in een stroming terecht komt: raak niet in paniek, zwem mee met de stroming en maak duidelijk dat je hulp nodig hebt. Wat er ook gebeurd: zwem niet tegen de stroming in, omdat je hierdoor alleen maar uitgeput raakt.

  1. Check de kwaliteit van het water

Bekijk de zwemwaterkwaliteit bij jou in de buurt, of bel met de zwemwatertelefoon. Bekijk de strandvlaggen langs de kust om te zien of de zee veilig is.

  1. Zoek de reddingsbrigade

Kijk voordat je het water in gaat waar de reddingsbrigade toezicht houdt en ga daar het water in.

  1. Ga niet te ver

Als je eenmaal in het water bent, zwem dan altijd langs de kust en nooit van de kust af. Zwem je in een meer? Zwem het meer dan niet over. In het midden is het water dieper en kouder.

  1. Ga nooit alleen

Als je gaat, ga dan nooit alleen. Mocht je in de problemen komen, dan is er altijd iemand om je te helpen.

Deel dit bericht