Blijf uit de rook

Geplaatst op: 24 december 2015

Bij iedere brand komt rook vrij. Rook inademen is nooit gezond. Blijf zoveel mogelijk uit de rook en voorkom dat je rook inademt.

Is rook gevaarlijk?
Veel mensen denken dat rook van een brand waar chemische stoffen bij betrokken zijn, veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar toch is het verschil klein. Bij een chemiebrand verdampt een deel van de chemische stoffen aan de rand van het vuur. Maar bij elke brand ontstaan giftige stoffen. In iedere rookwolk zitten giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen. Schone rook bestaat dus niet. Probeer daarom altijd zo weinig mogelijk rook in te ademen.

Waarom doet de brandweer metingen?
Als brandweer doen we metingen om te kijken over welk gebied de rook zich verspreid. Daarmee kunnen wij bepalen tot hoever in de omgeving van een brand rook te zien en te ruiken is. Dit wordt het effectgebied genoemd. Onze metingen zeggen dus niets over of er wel of niet schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. In iedere rookwolk zitten immers giftige stoffen.

Is rook schadelijk voor mijn gezondheid?
Het inademen van rook is nooit gezond. Of de rook schadelijk is voor je gezondheid, hangt vooral af van de hoeveelheid rook die je inademt. Hoe dichter bij de brand, hoe meer rook je inademt. En hoe langer je in de rook staat, hoe meer rook je binnen krijgt. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de rook.

Wat is een schadelijke hoeveelheid rook?
Je lichaam geeft zelf aan of de hoeveelheid rook die je hebt ingeademd, een schadelijk hoeveelheid is. Je kunt last krijgen van prikkelende ogen, neus en luchtwegen. Je ogen kunnen gaan tranen en je kunt gaan hoesten. Hoe meer rook je hebt ingeademd, hoe sneller je lichaam reageert en hoe langer de klachten duren.

Deel dit bericht