5 vragen aan Henk: geneeskundig evenementen adviseur

Geplaatst op: 5 april 2019

Als geneeskundig evenementen adviseur bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is Henk druk bezig met de voorbereidingen op de marathon in Rotterdam dit weekend.

Wanneer beginnen de voorbereidingen?

“De voorbereidingen voor de marathon beginnen al een maand na de laatste marathon. Dan vindt de evaluatie plaats tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de organisatie. Dit is ook het startpunt voor de voorbereidingen op de komende marathon. Vanuit de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zitten we vanuit drie verschillende expertises bij de voorbereidingen op de marathon. Risico- en crisisbeheersing, brandweer en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). We zijn belast met de multi-advisering voor de organisatie van de marathon.

We evalueren eigenlijk een vast ‘’recept’’. We hebben zaterdag de kids-run en zondag is de hele marathon. Er zijn wel meer nuances bijgekomen, zoals de kwart marathon. In details zijn nog wel eens aanpassingen die geëvalueerd worden, bijvoorbeeld de route of het aantal deelnemers of nieuwigheden die bij de vorige marathon zijn geïntroduceerd. We komen wel 10 tot 20 keer bij elkaar tijdens de voorbereidingen, daarnaast zijn nog veel overleggen tussen twee partijen onderling. Twee maanden voor de marathon, komen de definitieve stukken bij ons binnen en daar brengen we ons advies dan op uit. Dit advies gaat uiteindelijk over de zorgverlening, hoe we die optimaal kunnen houden. Zowel regulier als voor het evenement. ”

Wat staat in het advies?

“We adviseren vanuit drie expertises binnen de veiligheidsregio. De brandweer, GHOR en risico- en crisisbeheersing. De brandweer geeft zijn advies over brandveiligheid en bereikbaarheid. Risico- en crisisbeheersing kijkt vooral naar veiligheid en bereikbaarheid, voor de stad en de hulpdiensten. Het ‘doorlaatpostenplan’ is hierbij belangrijk. Hier wordt gekeken naar het parcours en op cruciale punten worden doorlaatposten voor de hulpdiensten gemaakt. Dit wordt in samenwerking met de politie en op basis van ervaring gedaan. De brandweer zet in verband met de slechte bereikbaarheid van de stad op zo’n dag evenementenposten neer. Ze zetten dan op verschillende plekken in de stad voertuigen neer zodat ze sneller op de juiste plek zijn en niet de hele stad door hoeven. De GHOR adviseert over ambulancezorg, de rapid responders en de EHBO’ers. Op zo’n dag hebben we medische tenten onderweg en bij de finish, daar staan verpleegkundige en artsen in, hierdoor worden de ambulances niet overbelast. De eerste hulp wordt hiermee naar de tenten verplaatst. Als iemand in de tent behandeld wordt en het gaat alsnog niet goed, dan kan iemand altijd naar het ziekenhuis worden gebracht.”

Wat zijn de risico’s van zo’n dag?

“Er zijn een aantal risico’s waar we rekening mee houden. Sinds een aantal jaar hebben we natuurlijk de anti-terreur maatregelen. Daarnaast heb je de risico’s voor de deelnemers die meelopen. Het is een buitengewone prestatie, die veel vraagt van de lopers. Ook hebben we de grote hoeveelheid toeschouwers in de stad, dit jaar verwachten we tussen de 800.000 en 1000.000 mensen, als het weer een beetje meer zit. Ieder jaar komen er ook weer 2000 deelnemers bij, die allemaal toeschouwers meenemen. De weersomstandigheden zijn hierbij heel belangrijk voor alle mensen die in de stad aanwezig zijn voor de marathon. We prepareren ons op een mooi- en slechtweer scenario. Tenslotte is het verkeer nog een belangrijk aandachtspunt, de stad zit op zo’n dag op slot. Sommige wijken en winkelcentra zijn bijna niet te bereiken. Je hebt te maken met het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van cruciale punten zoals het ziekenhuis.”

Wat zijn de verschillen tussen de marathon een aantal jaar geleden en nu?

“Het is steeds groter geworden, er zijn steeds meer deelnemers bijgekomen. Daarnaast verandert de actualiteit. De anti-terreurmaatregelen zijn ook iets van de laatste jaren. De hulpvraag is ook groter geworden, er lopen namelijk steeds meer recreanten mee. Binnen deze amateur lopers groep zitten een aantal mensen die de marathon graag binnen vier uur lopen. Vier uur na de start is dus inmiddels een piekmoment omdat de recreantlopers vaak oververmoeid binnenkomen. Daar houden we tegenwoordig rekening mee. Het is dus leren van ervaring, maar ook inspelen op de actualiteit.”

Tips voor de mensen die dit weekend meelopen of komen kijken?

“Goed aankleden voor de start, doe kleding aan die je snel kunt wisselen. Houd de weersvoorspellingen hierbij in de gaten. Neem zonnebrand en een zonnebril mee. Kom op tijd en het liefst met OV. De stad is slecht bereikbaar.”