Boze brief aan patiënte na geweld

Geplaatst op: 13 mei 2016

Een patiënte die afgelopen weekend door het lint ging in de ambulance, ontving een boze brief van Arjen Littooij, algemeen directeur van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en daarmee van de Rotterdamse ambulancezorg.

“Je blijft van onze mensen af”, zegt Littooij, die aankondigt vaker in de pen te klimmen bij agressie of geweld tegen zijn mensen. Ambulancepersoneel kreeg afgelopen vrijdagnacht te maken met een agressieve patiënte. Nadat 112 was gebeld aan de Maasboulevard in Rotterdam, ontfermden de medewerkers zich over de vrouw. Die ging vervolgens finaal door het lint tegen de hulpverleners. Ze probeerde in de ambulance de medewerkers te krabben, gaf een van hen een trap op de borst en schopte in het rond.

Geen enkele rechtvaardiging

“Je gelooft je oren toch niet? Ons personeel gaat erheen om te helpen en krijgt dan hiermee te maken. Ik word daar zo verschrikkelijk boos van. Ook als er bijvoobeeld alcohol in het spel was, is dat geen enkele rechtvaardiging voor dit geweld,” zegt Littooij. “Daarom heb ik die brief geschreven. Dat de hoogste baas zich hiermee persoonlijk bemoeit, maakt wel duidelijk dat we zulk geweld niet tolereren. Of het nu gaat om ambulancepersoneel, brandweerlieden, medewerkers van de meldkamer die worden bedreigd of toezichthouders in de haven, elke keer als we een adres weten, schrijf ik een brief”.

Verder laat Littooij in zijn brief weten dat er aangifte is gedaan tegen de vrouw, dat alle schade wordt verhaalt en dat er voortaan eerst gewacht wordt op de politie, mocht zich ooit iets voordoen op haar thuisadres. De zaak ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie.