Lever nu je vuurwerk in

Geplaatst op: 22 december 2020

Na de invoering van het landelijk vuurwerkverbod is het bezit van verschillende vuurwerksoorten illegaal. Ook het thuis bewaren van sommige soorten vuurwerk is niet meer toegestaan door dit landelijke verbod.

Boetes vuurwerk

Consumentenvuurwerk (categorie F2 vuurwerk) is dit jaar verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021. U mag het niet verkopen, vervoeren of afsteken. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Houdt u zich niet aan deze regels, dan kunt u een boete krijgen. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) mag u nog kopen en afsteken. Dit vuurwerk is het hele jaar toegestaan vanaf 12 jaar. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Om die reden vinden de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht het belangrijk dat iedereen hun vuurwerk tot 25 kilo kan inleveren, zonder consequenties. De gemeenten zorgen, samen met specialistische bedrijven, voor een veilige afvoer en vernietiging van het ingezamelde vuurwerk.

Inleverlocaties
De inleveractie vindt per gemeente op verschillende dagen en locaties plaats. In Rotterdam wordt gestart op 22 december, in Utrecht op woensdag 23 december, in Amsterdam op donderdag 24 december en in Den Haag op 28 december. Kijk voor exacte locaties en tijdstippen op de verschillende websites van de gemeenten.

Veilige afvoer
Alle typen vuurwerk kunnen ingeleverd worden. Ook zwaar vuurwerk wat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Een gespecialiseerd bedrijf neemt het vuurwerk in, slaat het tijdelijk op en vervoert het naar een locatie waar het vernietigd wordt. Uiteraard gebeurt dit op een zorgvuldige en veilige wijze. Vanwege veiligheidsaspecten vragen de gemeente iedereen lopend of met eigen vervoer te komen. Het is niet toegestaan met het openbaar vervoer naar een inleverlocatie te komen.

Straffeloos
Het inleveren van het consumentenvuurwerk of ander illegaal vuurwerk kan straffeloos, zoals door ministerie van J&V eerder vandaag is gecommuniceerd.

Vuurwerkverbod
In Rotterdam was al eerder in 2020 een afsteekverbod voor consumentenwerk opgenomen in de APV. Door de druk van het coronavirus op de zorg heeft het kabinet onlangs besloten een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod in te stellen per 1 december, voor het afsteken, de verkoop, het bezit en het vervoer van vuurwerk.

In onze regio kun je terecht bij onderstaande punten, maar kijk ook op de website van je eigen gemeente voor eventuele inleverpunten dichterbij huis.

Rotterdam
Dinsdag 22 december  
09.00-12.00 uur Zuiderpark parkeerplaats Spartaan 20 (tegenover kruispunt Oldegaarde/Langenhorst)
13.00-16.00 uur Parkeerterrein P2 Blijdorp (onder het Stadhoudersviaduct)
Woensdag 23 december  
09.00-12.00 uur Hoogvliet (Middenbaan Noord, tegenover politiebureau nr. 63)
13.00-16.00 uur P&R Prins Alexander (ingang Prins Alexanderlaan 35)
Donderdag 24 december
09.00-12.00 uur Parkeerterrein P2 Blijdorp (onder het Stadhoudersviaduct)
13.00-16.00 uur Zuiderpark parkeerplaats Spartaan 20 (tegenover kruispunt Oldegaarde/Langenhorst)