Vaker loze meldingen vanwege onbeheerde spullen langs de waterkant

Geplaatst op: 16 augustus 2022

Een kinderfietsje dat langs het water gevonden wordt, veroorzaakt al gauw paniek. Een melding hiervan maken is daarom ook een logische handeling. Hulpdiensten rukken dan massaal uit, er wordt geen enkel risico genomen.

Maar in de meeste gevallen blijkt het loos alarm, de kleine eigenaar is gelukkig in orde. Hij of zij heeft het voertuigje tijdens het spelen achtergelaten om elders verder te spelen. Een grote opluchting voor alle betrokkenen.

Toch balen de hulpdiensten als een stekker van de (in)spanning die de inzet heeft gekost. Meldingen als deze zijn namelijk de zwaarste die je kan krijgen: het kan immers om mensenlevens gaan en dan telt iedere seconde.

Met een paar simpele handelingen kunnen ouders enorm helpen om een onnodige inzet van hulpdiensten te voorkomen. Let goed op de spullen van kleine kinderen, zoals kinderfietsen en speelgoed. Is het fietsje wel thuisgebracht? Is de helm niet ergens achterlaten? Zo zorgen we ervoor dat er geen paniek ontstaat wanneer dat niet nodig is. Verder is het ook mogelijk om de spullen te merken met een telefoonnummer of adres. In dat geval kan de vinder direct contact opnemen met de eigenaar.

Dit geldt ook voor andere ‘stille getuigen’ langs de waterkant, zoals fietsen, scooters, en kleding. Let dus ook op je eigen spullen en laat deze nooit onbeheerd achter nabij het water.

Belangrijk: Mocht je een (kinder-)fiets onbeheerd aantreffen nabij de waterkant, bel bij twijfel altijd 112!