Nederlanders lopen deze winter extra gevaar op koolmonoxidevergiftiging

Geplaatst op: 16 november 2022

Slechts 35 procent van Nederland heeft koolmonoxidemelder

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxidemelder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85% van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”, zo vertelt Peter Schuurmans van Brandweer Nederland.

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. Daarbij lijken de symptomen van een CO-vergiftiging erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Schuurmans legt uit dat ventileren erg belangrijk is in het voorkomen van een CO-vergiftiging. “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Als eerst sluiten ze de ramen om de warmte binnen te houden. Maar ventilatie zorgt er juist voor dat frisse lucht naar binnen komt en als je hiermee stopt, is de lucht in je woning binnen een half uur alweer vervuild. Zo blijft koolmonoxide in huis achter.”

Nieuwe wetgeving per 1 april
Om het aantal slachtoffers van koolmonoxide drastisch te verlagen, treedt per 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking. Een installatiebedrijf inhuren dat niet gecertificeerd is, of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden. Een goede ontwikkeling, zo stelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Zo voorkomen we dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers.”

Om slachtoffers te voorkomen, heeft Schuurmans nog een laatste advies. “Zorg dat je een CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte. Het is helaas nog een wijdverbreid misverstand dat CO zwaarder is dan lucht, en daarom naar beneden zakt.”

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deze week de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op www.co-wijzer.nl.

Het Woononderzoek Nederland (WoON) geeft inzicht in de samenstelling van huishoudens, de huisvestingssituatie, de woonwensen, de woonlasten en het verhuisgedrag. De resultaten van het onderzoek vormen een belangrijke basis voor het woonbeleid van de Nederlandse overheid. Meer informatie: https://www.woononderzoek.nl/

De uitgebreide analyse van Eva van Zoonen, onderzoeker bij de Nederlandse Brandwonden Stichting, van het Woononderzoek 2021 is hier te vinden: https://brandwondenstichting.nl/wp-content/uploads/2022/11/WoON2021_rookCOmelders-Analyse-Van-Zoonen.pdf

Voor vragen en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Bianca Prinse via [email protected] of 06 27 88 97 44 of Yoni Hillen, NIPV/Brandweer Nederland via 06 28 92 08 89 of [email protected].

Voor vragen over de nieuwe wetgeving rondom koolmonoxide kunt u contact opnemen met Elles de Bruin via [email protected]. Zie ook: www.rijksoverheid.nl/Koolmonoxide