NL-Alert: iédereen direct informatie bij een noodsituatie

Geplaatst op: 24 november 2021

Help jezelf en je omgeving als je een NL-Alert ontvangt 

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij acute noodsituaties. Het is vanzelfsprekend dat je doet wat er staat als je een NL-Alert ontvangt. Toch lukt dat niet iedereen. Ontvang je een NL-Alert waarin bijvoorbeeld staat dat je vanwege een rookwolk met giftige stoffen in jouw buurt binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond gaat uitlaten? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. 

Zo ontvang je een NL-Alert
NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert krijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon.   

Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Je mobiel moet wel aan staan. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, is NL-Alert ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.  

Hoe zendt de overheid NL-Alerts uit?
De overheid kan NL-Alerts uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Zelfs als je kilometers verderop woont kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen zo jouw woonplaats bereiken. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert. 

Bekijk de video voor meer informatie: https://youtu.be/4c_DnKymLcY   

Geen NL-Alert ontvangen?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt. 

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand 
  • Je had tijdelijk geen bereik 
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.  

Bekijk de video voor meer informatie: 
https://youtu.be/G2Oe82sgYmI  

Blij met NL-Alert*
“Ik stond in de woonkamer toen ik het NL-Alert over die rookwolk met giftige stoffen ontving,” zegt Wendy. “Ik deed meteen wat er stond en sloot de ramen. Toen zag ik Simone van hiernaast buiten lopen. Ik heb haar gewaarschuwd, want zij had het NL-Alert duidelijk niet gelezen. Achteraf appte ze dat haar telefoon nog thuis lag en dat ze zo blij was dat ik haar even had gewaarschuwd. Ik zou het ook fijn vinden als ik gewaarschuwd word als er iets aan de hand is!”

* Dit is een fictief voorbeeld.