Crisisnoodopvang 250 asielzoekers in de regio Rotterdam-Rijnmond

Geplaatst op: 13 juli 2022

De doorstroom en opvang van asielzoekers bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel is de afgelopen weken ernstig onder druk komen te staan. Om de druk te verlichten ondersteunt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, samen met de gemeente Goeree-Overflakkee en Ridderkerk, bij de crisisnoodopvang van 250 asielzoekers in de regio. De groep wordt verdeeld over twee schepen die tijdelijk verblijven in de haven van Ridderkerk en Middelharnis.

Afgelopen zaterdag arriveerde de eerste groep asielzoekers in Ridderkerk. Op het schip is ruimte voor 100 mensen. De groep maakt vooralsnog voor een periode van drie maanden gebruik van de crisisnoodopvang. Gebaseerd op eerdere ervaringen is de haven van Ridderkerk aangewezen als opvanglocatie.

Op een schip in het Havenhoofd van Middelharnis is vanaf de tweede helft van juli plek voor 150 asielzoekers. Dit schip wordt op dit moment nog gereedgemaakt voor de nieuwe tijdelijke bewoners. Deze crisisnoodopvang zal maximaal zes weken in gebruik zijn. Rond september zal het schip elders ingezet worden.

Landelijke opvang

De tijdelijke opvang in de regio Rotterdam-Rijnmond komt na een schrijnende drukte in het landelijke opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) deed daarom een beroep op de veiligheidsregio’s. In de aanwijzing verzoekt hij veiligheidsregio’s om om toerbeurten 225 asielzoekers op te vangen voor een periode tot en met oktober 2022.

Vooruitlopend op de situatie heeft de VRR besloten opvang te realiseren voor 250 asielzoekers en voor een periode van zes weken tot drie maanden. Sjaak Seen, projectleider opvang asielzoekers, legt uit: “Het is inhumaan om mensen om de zoveel weken het land door te sturen. Samen met de gemeente Ridderkerk en Goeree-Overflakkee willen we er daarom in ieder geval tot oktober voor zorgen dat deze mensen een onderkomen hebben”.