Rapport: ‘Rookmelders van levensbelang’

Geplaatst op: 28 mei 2020

In 2019 vielen in Nederland 22 dodelijke slachtoffers bij 21 woningbranden. 13 branden ontstonden door menselijk handelen, waarbij onvoorzichtigheid bij roken de meest voorkomende brandoorzaak was, gevolgd door koken.

Dat laat Brandweer Nederland weten op haar website.

In de regio Rotterdam-Rijnmond kwamen zes mensen om het leven bij brand. Nog eens 23 mensen moesten worden overgebracht naar een ziekenhuis nadat er brand uitbrak in hun woning.

Geen rookmelder aanwezig

“Het komt nog steeds vaak voor dat mensen nog geen rookmelder in hun huis hebben. Een brand wordt dan te laat ontdekt”, vertelt Kenneth van Veen, coördinator Brand- en Incidentenonderzoek. Hij onderzocht met zijn team het afgelopen jaar meer dan 100 woningbranden. “Als er in zo’n geval slachtoffers te betreuren zijn, dan zijn die mensen vaak overvallen door de rook. Zo heeft men geen kans gehad om te vluchten. Rook is al snel dodelijk”. Een rookmelder zorgt ervoor dat mensen bij brand tijdig worden gewaarschuwd.

Uit het onderzoek van Brandweer Nederland blijkt dat in 2019 negen personen zijn omgekomen in een andere ruimte dan waar de brand uitbrak. In zeven gevallen stond de deur van deze ruimte open. “Sinds een aantal jaar geven wij als brandweer het advies om deuren te sluiten voor je naar bed gaat”, laat Peter Schuurmans weten. Hij is hoofd van het team Veilig Leven in Rotterdam-Rijnmond en ziet erop toe dat er jaarlijks honderden voorlichtingen worden gegeven, vooral aan oudere en kwetsbare doelgroepen. “De binnendeuren sluiten is een makkelijke en goedkope oplossing”, vervolgt Schuurmans. “En vergeet natuurlijk niet alsnog een rookmelder op te hangen!”.

Brandveiligheid in huis

Wie advies wil over brandveiligheid in huis kan in de regio Rotterdam-Rijnmond bellen met 0900-8387 of een kijkje nemen op rijnmondveilig.nl/veiligleven.