Voorkom natuurbranden

Geplaatst op: 27 juni 2019

(Foto: Brandweer Barendrecht – @kazbrd)

Ga je naar buiten? Let dan extra op met vuur in de natuur. Het brengt namelijk risico’s met zich mee. Zeker nu het al een tijdje droog is.

Natuurbranden zijn onvoorspelbaar en zijn moeilijk te blussen. Vooral een bos- of heidebrand kan flink uit de hand lopen.

Wat kun jij doen?

Uiteraard moet je opletten als je stookt in een vuurkorf of als je gaat barbecueën. Maar wist je dat de onderstaande drie dingen ook erg brandgevaarlijk zijn?

1. Parkeer niet in de grasberm

Je uitlaat is vaak nog warm (lees: loeiheet) als je parkeert. Zet je auto dus niet op het gras, want voor je het weet ontstaat er een brandje onder je auto.

2. Laat geen glas achter

Als zonlicht rechtstreeks op een stuk glas valt, bijvoorbeeld een lege fles, dan kan het als een vergrootglas werken. De zonnestralen worden op één punt geconcentreerd en er ontstaat een schroeiplek. Neem glas dus altijd mee terug naar huis of gooi het in de glasbak.

3. Gooi geen sigarettenpeuken weg

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar een brandende sigaret kan brand veroorzaken. Als je buiten rookt, gooi de peuk dan dus niet in de natuur (ook niet als je ‘m uittrapt) maar doof de sigaret in een asbak of in een laagje water. Gooi de peuk pas weg als-ie helemaal uit is, of neem de asbak mee naar huis.

Natuurbrandrisico

Het natuurbrandrisico wordt uitgedrukt in kleurcodes: groen betekent nauwelijks kans op natuurbrand, rood betekent een grote kans op natuurbrand. Het huidige natuurbrandrisico vind je terug op www.natuurbrandrisico.nl. Voor de regio Rotterdam-Rijnmond geldt altijd hetzelfde risico als voor de regio Zeeland.