Wat te doen bij hitte?

Geplaatst op: 6 augustus 2020

Het is warm deze week. En dat blijft nog even zo. Voor veel mensen is dat genieten, maar niet voor iedereen. Zeker voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf vandaag [6 aug] het nationale hitteplan.

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hitte en Covid-19

Het RIVM heeft een aparte pagina met vragen en antwoorden over het warme weer en Covid-19. Bekijk deze pagina hier: https://www.rivm.nl/hitte/vragen-en-antwoorden-hitte-covid-19

Smog

Ook geeft het RIVM een smogwaarschuwing af. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.  Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. .

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.