Koolmonoxide: een gevaarlijke sluipmoordenaar

Geplaatst op: 1 februari 2020

Het heeft geen kleur
Het heeft geen geur
Het is onzichtbaar
Maar het zweeft in de lucht. 
Rara wat is dit?

Koolmonoxide is een stof die vrijkomt bij onvolledige verbranding. Bijvoorbeeld een verkeerd afgestelde CV-installatie, een vervuilde gaskachel, geiser of een open haard die ‘slecht trekt’. Koolmonoxide is zo gevaarlijk omdat je het niet ziet, proeft of ruikt. De verschijnselen die je ervan krijgt, lijken een beetje op een griepje. Bij het negeren van deze verschijnselen, kan het verkeerd aflopen.

Voorkom CO-vergiftiging

Je kunt thuis een aantal dingen doen om te voorkomen dat er koolmonoxide ontstaat of vrijkomt in je woning. Hieronder drie tips:

 1. Laat geisers, cv-ketels of gaskachels jaarlijks controleren door een erkend installateur
 2. Plaats een CO-melder in uw woning. Controleer de batterijen regelmatig en vervang de melder iedere 5 jaar. Een lijst van goedgekeurde CO-melders vind je hier. 
 3. Zorg voor voldoende ventilatie in huis: Laat ventilatieroosters open staan en schakel afzuiginstallaties in huis niet uit

Herken CO-vergiftiging

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen je vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

 • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
 • Je voelt je verward of slaperig. Ook krijg je een versnelde hartslag.
 • Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma of zelfs blijvende hersenschade. Koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn.

Wat moet ik doen bij een CO-vergiftiging?

Als er toch sprake is van koolmonoxidevergiftiging, haal dan de mensen om wie het gaat zo snel mogelijk uit de giftige omgeving, direct de frisse lucht in. Bel vervolgens 1-1-2.

 1. Waarschuw de huisgenoten
 2. Zet ramen en deuren wijd open
 3. Schakel (indien mogelijk) de bron uit
 4. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht. Ga zelf ook naar buiten en blijf buiten.
 5. Bel 112

Meer over koolmonoxide

Wil je meer weten over koolmonoxide? Kijk dan op www.brandweer.nl/koolmonoxide. Voor informatie over veiligheid bij je thuis, neem contact op met onze Veilig Leven-ambassadeurs, op telefoonnummer 0900 – 8387.