Het is weer oud en nieuw! Misschien steek jij zelf wel vuurwerk af. Leuk en mooi! Maar het is heel belangrijk om veilig met vuurwerk om te gaan. Ieder jaar gebeuren veel ongelukken met vuurwerk, doordat vuurwerk niet goed is bijvoorbeeld. Of omdat kinderen of volwassenen er niet verantwoordelijk mee omgaan. Het hoeft niet eens je eigen schuld te zijn. Voordat je vuurwerk gaat afsteken moet je je hiervan al bewust zijn.

Een aantal belangrijke tips:
Koop je vuurwerk alleen bij officiële verkooppunten. En haal er meteen een aansteeklont en een vuurwerkbril bij! Bewaar het vervolgens op een koele, droge plek, buiten het bereik van kinderen.

  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
  • Steek maximaal 1 stuk vuurwerk per keer af.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
  • Zorg dat je voorbereid op pad gaat. Draag kleiding die tegen een stootje of vonk kan (geen nylon). En ook niets met een capuchon. Bescherm je ogen met een vuurwerkbril.
  • Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden, let hierbij op mens en dier!

Opruimen
Klaar met afsteken? Ruim alles weer op! Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk wat niet is afgegaan. Gooi er wel een emmer water overheen, voordat je het oppakt. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken, let hier extra op!

Veilig vuurwerk afsteken

 Recente thema’s

 Recente artikelen