Ga voor veilige zonnepanelen

Geplaatst op: 30 mei 2023

Zonnepanelen zijn duurzaam, geven direct rendement en het geeft een goed gevoel om ze op je dak te hebben. Toch zijn zonnepanelen niet zonder risico en hebben impact op de veiligheid rondom je woning. Als zonnepanelen verkeerd zijn geïnstalleerd of als door bepaalde weersomstandigheden iets veranderd op het dak kan er brandgevaar ontstaan. 

Het is daarom belangrijk om de veiligheid van je zonnepanelen te checken. En dat is echt niet moeilijk. Hieronder een aantal tips:

  1. Zorg dat je in zee gaat met een erkende installateur: Deze kun je herkennen aan een keurmerk. Zij geven de garantie dat de panelen veilig gelegd worden en kun je bij problemen aanspraak maken op herstel.
  2. Bepaal de juiste plek voor de omvormer: De omvormer kan heet worden tijdens het gebruik. Plaats deze daarom op een brandveilige achtergrond zoals steen of gips. Zorg dat de installatie zijn warmte kan afgeven. Dus plaats geen spullen binnen 50 cm van de omvormer.
  3. Onderhoudt je zonnepanelen: Inspecteer elk seizoen je zonnepanelen en de omvormer. Probeer dit te koppelen aan een vast moment, zoals schoolvakanties. Ga niet zelf het dak op, maar bekijk deze vanaf een veilige plek. Gebruik hiervoor deze Vinklijst.
  4. Safety first: Zonnepanelen leveren je veel op, maar brengen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Als je iets hoort knetteren of je twijfelt aan de veiligheid, schakel de zonnepanelen dan uit en bel je installateur.
  5. Niet vergeten: Stel je verzekering op de hoogte dat je zonnepanelen in gebruik hebt.

Wil je meer weten over veilige zonnepanelen? Kijk dan op www.veilighuisvinkie.nl. Op deze website staan tips en afvinklijsten voor het vinden van een gecertificeerde installateur en voor onderhoud van je zonnepanelen.