Veilig en gezond je huis verwarmen

Geplaatst op: 30 september 2022

Door de hoge gasprijzen zoeken mensen naar andere manieren om hun huis en werkplek te verwarmen. Zo gaan op veel plekken de houtkachel en de open haard weer aan. Of bedenken mensen andere manieren om warm te blijven, met allerlei risico’s. We zetten op een rijtje waar je op moet letten.

Hout- of pelletkachel

Het is belangrijk om de schoorsteen altijd tijdig (voorafgaand aan het stookseizoen) en vakkundig te laten vegen. De schoorsteen is door de warme zomer vele maanden niet gebruikt. Er kan een vogelnest of iets anders in zitten. Schoorsteenbrand is nu al de hoofdoorzaak van 1 op de 3 woningbranden. Dit zal flink toenemen door de ontwikkeling van binnen hout stoken.

Het is aan te raden de schoonmaak door een professioneel bedrijf uit te laten voeren. Zij hebben de juiste materialen om veilig op hoogte te werken en te zorgen dat de schoorsteen goed schoon wordt. En als er toch nog iets mis mocht gaan, heb je voor de verzekering bewijs dat de schoorsteen recent is gereinigd.

Bij pelletkachels is het ook belangrijk om de afvoerpijpen regelmatig schoon te maken. Vervuilde afvoerpijpen kunnen erg warm worden en brand veroorzaken.

Olie- en petroleumkachel

De warmte opbrengst van olie- en petroleumkachels is vele malen lager dan die van een op gas gestookte cv-ketel. Daarnaast brengen walmende kachels schadelijke stoffen in de lucht die niet goed zijn voor jouw gezondheid.

Wil je toch deze kachels gebruiken, let dan vooral op dat je ze op veilige afstand plaatst van andere meubels en stoffen. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen.

Wees ook voorzichtig met het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit al snel leiden tot oncontroleerbare en zeer brandgevaarlijke situaties. Vul nooit de kachel bij als deze aanstaat.

Kaarsjes

Foto: Valeria Boltneva

Je kunt waxinelichtjes of kaarsen gebruiken, maar de warmteopbrengst is zeer gering. Een probleem is ook dat er bij het verbranden van kaarsjes veel fijnstof vrijkomt. Dat is schadelijk voor de gezondheid.

Plaats kaarsen altijd in een daarvoor geschikte standaard of in een glas. Zorg dat de kaars stevig staat en niet omvalt. Voorkom dat druipend kaarsvet leidt tot ontbranding van een papieren of houten ondergrond.

Allesbranders of losse gasflessen

Als je een allesbrander hebt, gooi daar dan alleen schoon hout in. De naam is misleidend, want het verbranden van andere materialen en afval, zoals chipszakken of plastic flesjes, is schadelijk voor de gezondheid en kan brandgevaar opleveren.

Het gebruik van losse gasflessen om een woning te verwarmen wordt in alle gevallen afgeraden. Open vuur en slechte verbranding leveren hierbij risico’s op.

Koolmonoxide

Een gevaar bij het verwarmen van een woning is koolmonoxide. Om warmte binnen te houden, doe je vaak alle ramen en kieren dicht. Daarmee stop je echter belangrijke ventilatie, want bij verbranding komt ook koolmonoxide vrij. Als je niet oppast kun je koolmonoxidevergiftiging krijgen.

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat onder meer door kachels, geisers en cv-ketels die niet goed onderhouden zijn. Verder kunnen ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, open haarden en allesbranders een bron zijn.

Bij hoge concentraties koolmonoxide verlies je bewustzijn en is de kans op overlijden groot. Koolmonoxide is een geurloos en smaakloos gas, waardoor je het niet kunt herkennen. Het is daarom aangeraden om een koolmonoxidemelder in huis te hebben. Anders dan een rookmelder, moet deze juist laag hangen om koolmonoxide te detecteren.

Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel, een open haard en kaarsen. En zorg ervoor dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen op iedere (woon)verdieping. Dit is per 1 juli 2022 verplicht!

(Foto boven het artikel: Berend de Kort / Pexels).